I fredags kom beskedet många väntat på. Premier Leauge pausas fram till tredje april. Med tanke på hur läget ser ut lär pausen bli längre än så. Engelsmännen är verkligen ett sporttokigt folk, så det är många som tycker att det är trist att ligaspelen pausas. Men samtidigt finns det en förståelse för att man måste ta till drastiska åtgärder och att man i det här läget måste sätta folks hälsa framför fotbollen. Idag skrev till exempel den förre storspelaren Wayne Rooney i Sunday Times att han tyckte att man borde ha pausat ligorna ännu tidigare. Men att det var först när storklubbar som Arsenal och Chelsea drabbades som man tog det här beslutet.

Just nu sitter hela Chelseas herrtrupp i karantän efter att Callum Hudson-Odoi var den första spelaren i Premier League som konstaterats smittad av corona-viruset. Även delar av Arsenals trupp sitter i hemmaisolering efter att tränaren Mikel Arteta smittats. I övrigt märks det så klart på stadens pubar där det är mindre folk än vanligt då det i stort sett inte visas någon sport på TV längre.

Rent allmänt finns det så klart en oro i London för Corona-viruset och att man snart ska se en liknande situation här som i Italien. Något som är intressant är att regeringen fortfarande inte har förbjudit större folksamlingar. Det skulle alltså fortfarande var okej att köra fotbollsmatcher inför en stor publik. Det har kommit rapporter om att flera mindre klubbar i de lägre divisionerna har fått ett publikuppsving i helgen, när alla premier league-matcherna sköts upp. Men regeringen förväntas göra inskränkningar kring större sammankomster i veckan som kommer.

Många frågar sig så klart vad som kommer att hända med Premier League här näst. Ett alternativ är att man spelar klart alla omgångar när det värsta är över och att man då gör det i sommar och tidig höst. Men det bygger i så fall på att fotbolls-EM skjuts upp till nästa år Ett andra alternativ är att man utgår från nuvarande tabell och utser Liverpool till vinnare av Premier League, vilket kanske inte är så kontroversiellt. Problemet är vilka lag som skulle få de åtråvärda Champions League och Europa League-platserna och om några lag åker ut ligan.

Ett tredje alternativ är att man helt enkelt stryker alla resultat från nuvarande säsong och att alla lag börjar på 0 poäng igen inför nästa säsong. Men det sista alternativet vill man absolut undvika. Inte minst för att man då skulle riskera att gå miste om miljarder och miljarder kronor, då man inte fullföljer sina kontrakt när det gäller tv-rättigheter.