I Storbritannien har regeringen, likt den i Sverige, avvaktat med att stänga gränser och skolor. Råden till britter och svenskar är snarlika. I går uppmanade Boris Jonson britterna att sluta gå till puben, teatern och andra sociala tillställningar för att bromsa in spridningen av coronaviruset. Om någon i hushållet har ihållande hosta eller feber, ska också alla i hushållet isolera sig i 14 dagar.​

Boris Johnsons budskap fick effekt direkt. Igår meddelade flera av dom största teatrarna och musikarrangörerna att de ställer in eller skjuter upp alla planerade evenemang. Bland folk i stort är det allt fler som jobbar hemifrån om de har möjlighet till det. TFL, som har hand om tunnelbanan i London, pratar om att antalet resenärer minskade med 20 procent förra veckan och det blir färre och förre resenärer för varje dag. Samtidigt finns det en hel del människor som lever på ungefär som vanligt och vill passa på att träffa människor på puben innan även London hamnar i total lockdown.

I London går det runt en hel del folk med munskydd och i butikerna gapar vissa hyllor tomma, framför allt är det stor brist på toapapper och torrvaror Många britter försöker ändå leva på ungefär som vanligt. Men allt fler inser också att vi troligen kommer att få se en liknande situation som i Italien om bara några veckor.

I helgen sa Boris Johnsson att många familjer kommer att förlora sina älskade för tidigt. Det var så klart inget muntert budskap från premiärministern. Men det var ändå många som uppskattade att han tog situationen på allvar och visar sig statsmannamässig. Boris Johnson har länge anklagats för att vara en oseriös clown​, men nu fick han till och med beröm av tidningen the Guardian, som annars brukar luta mer vänsterut. Lite mer än hälften av britterna tycker att Boris Johnson har gjort ett bra jobb under den här pandemin.

Igår läckte det ett dokument från Public Health England, motsvarande Folkhälsomyndigheten, till flera medier. I dokumentet skrev de om ett värsta scenario där det nuvarande utbrottet kommer att pika någon gång i maj eller juni för att sedan sen avta i sommar.Men sen att finns det en risk att det blir ett nytt större utbrott i höst och att det håller på till nästa vår, alltså om ett år. Enligt det här värsta scenariot kan upp till 80 procent av britterna bli smittade av coronaviruset och nästan 8 miljoner britter behöva vårdas på sjukhus, dock kommer inte alla av dem behöva intensivvård.

Till skillnad från många andra länder i Europa så har man i Storbritannien än så länge inte infört så många restriktioner i folks liv. Medan många länder har stängt gränserna och tvingat restauranger, barer och klädaffärer att stänga ner, är det bara rådgivande i Storbritannien. Än så länge har man till exempel fortfarande inte förbjudit stora folksamlingar och alla skolor hålls öppna. Från politiskt håll säger man att man förlitar sig på forskningen och att det finns flera åtgärder att ta till när situationen blir värre. Man vill inte sätta in dessa åtgärder för tidigt, utan gradvis, för annars tror man inte att människor kommer att respektera inskränkningarna.

I Sverige har kritik riktats mot Folkhälsomyndigheten för att kommunikationen ibland har upplevts otydlig. Det finns så klart liknande kritik även här, men kanske inte lika hård som i Sverige. Men många tycker ändå att regeringen är lite väl vaga, när de mer avråder folk från att träffas på sociala event, samtidigt som man inte förbjuder dem helt. Man undrar varför man inte tar till lika hårda åtgärder som övriga Europa och vill att regeringen ska vara mer transparenta med de åtgärder de planerar att ta till framöver. Ett sätt att komma till rätta med den här kritiken är att Boris Johnson från och med igår kommer att hålla dagliga presskonferenser tillsammans med regeringens högsta medicinska rådgivare.

Den närmaste åtgärden man väntar sig inom några dagar är att alla personer som är i en riskgrupp kommer att uppmanas stanna hemma de kommande 12 veckorna. Det handlar om personer över 70 år, personer med underliggande kroniska sjukdomar och gravida kvinnor. Det ska vara okej för dem att gå på promenader med säkra avstånd, men i övrigt ska de undvika alla sorter av social kontakt.