Trots att inga Premier League-matcher har spelats på nästan en månad skapar fotbollen fortfarande rubriker. I veckan kom klubbarna överens om att skjuta upp ligan på obestämd tid. Det är alltså fortfarande oklart när och om Liverpool får lyfta sin första trofé på 30 år.

Innan Corona-pandemin tog fart på allvar såg Liverpool ut att gå mot en säker seger i Premier Leauge. Efter 29 spelade matcher leder laget ligan med 25 poäng över Manchester City, med en match mer spelad. Aldrig tidigare har ett lag lett ligan lika överlägset vid den här tidpunkten. Endast två segrar under de nio återstående omgångarna krävs för att säkra titeln. Om de nu spelas klart vill säga.

I fredags samlades representanter för samtliga Premier League-lag i ett krismöte för att diskutera framtiden. I tidens anda ägde mötet rum online. Klubbarna kom överens om återuppta nuvarande säsong när det är säkert och lämpligt att göra det. De kom också överens om att be sina spelare gå ner 30 procent i lön så att icke spelande personal kan behålla sina jobb. Gemensamt kommer klubbarna också skänka över 1,5 miljarder kronor till de lägre divisionerna och 250 miljoner kronor till den engelska sjukvården. Beslutet togs efter hård kritik från högsta ort. Tidigare i veckan uppmanade hälsominister Matt Hancock klubbar och spelare att dra sitt strå till stacken under det nuvarande Corona-utbrottet.

Det är svårt att tro att ett liknande krismöte hölls för bara lite drygt tre veckor sedan. Då var ligan en av de sista i Europa som fortfarande spelade inför fullsatta läktare. Efter att Callum Hudson-Odoi konstaterats smittad sattes dock hela Chelseas trupp i karantän. När även Arsenals tränare Mikel Arteta insjuknade pausades all toppfotboll i landet fram till den tredje april. Redan då tyckte många att det var lite väl optimistiskt tidsperspektiv. Ganska snabbt sköts därför startdatumet fram till första maj och sedan i fredags alltså på obestämd tid. Något klubbarna är överens om är dock att de vill slutföra nuvarande säsong om möjligheten finns.

Det ser dock dystert ut på den fronten. Det är för närvarande en fortsatt stigande kurva i Storbritannien vad gällen antal döda och kritiskt sjuka i Covid19. Tidigare i veckan sa också regeringens medicinska rådgivare att restriktioner för brittiska invånarna troligen kommer kvarstå i tre till sex månader, kanske till och med längre än så. Även om de skulle lätta något är det osannolikt att det går att spela matcher inför publik den närmsta tiden. Alternativ som vädras är att spela klart återstående omgångar inför tomma läktare. Problemet med det är att det oavsett kommer att behövas övrig personal under matcherna. Inte minst medicinsk personal som i detta nationella krisläge anses ha viktigare saker för sig än att ta hand om skadade fotbollsspelare.

Anledningen till att klubbarna strävar efter att spela klart säsongen handlar nog framför allt om pengar. Enorma summor för internationella tv-rättigheter står på spel. Så sent som i veckan meddelade beIN Media Group, världens största innehavare av tv-rättigheter för sport, att de precis som Canal Plus håller inne med pengarna om inte franska Ligue 1 spelas klart. Det gav troligtvis Premier League-klubbarna skrämselhicka. Om nuvarande säsong inte avslutas som planerat riskerar de, enligt engelska medieuppgifter, tvingas betala tillbaka nästan 9,5 miljarder kronor för kontraktsbrott.

Med både ett EM-slutspel och ett sommar-OS uppskjutet till nästa år borde det ju gå att spela klart återstående omgångar senare i sommar. Problemet är att många spelares kontrakt går ut den sista juni. Det går eventuellt att lösa med tillfälliga korttidskontrakt, även om de förmodligen skulle vara frivilliga för de aktuella spelarna att skriva på. Det kan också innebära komplikationer om de aktuella spelarna skadar sig utan att ha skrivit på kontrakt med sin framtida klubbar. Flera klubbars sponsorkontrakt går också ut, inklusive Liverpools avtal med New Balance som avslutas sista maj. Sportklädesjätten skulle troligen inte uppskatta om Liverpool blir mästare utan deras logga.

En framflyttad säsongsavslutning skulle också påverka startdatumet för nästa säsong. Eftersom de engelska ligorna är tätt sammanflätande med övriga europeiska ligor och internationella cuper, skulle det förmodligen krävas ett gemensamt beslut med UEFA i så fall. Det alternativ som oftast diskuteras på landets sportsidor är att frysa säsongen som tabellen ser ut just nu. Liverpool skulle i så fall bli klara segrare, vilket nog få har några invändningar emot.

Problemet gäller platserna därunder. I den övre halvan av tabellen står viktiga platser till Champions League och Europa Leauge på spel. Eftersom vissa lag har spelat färre matcher än andra, borde de få en genomsnittlig poäng som kompensation. Som tabellen ser ut just nu har Wolverhampton och Sheffield United lika många poäng, men Wolverhampton har en match mer spelad. Om Sheffield United skulle får en kompensationspoäng går de helt plötsligt gå förbi Wolverhampton och hamnar på sjätte plats. En normalt sett relativt oviktig plats. Men om beslutet kring Manchester City kvarstår och de stängs av från spel i Europa kommande två säsonger, innebär det helt plötsligt att Sheffield United får den eftertraktade Europa Leauge-platsen.

Längre ner i tabellen skulle framför allt Aston Villa bli upprörda om ligan avslutas med en fryst tabell. Med sin nuvarande plats som nästjumbo skulle de åka ur Premier League utan att få kämpa de sista omgångarna. Även i engelska andraligan Championship skulle troligen Fulham, för närvarande på plats tre, bli missnöjda med att missa uppflyttning till Premier League. Londonlaget är sex poäng bakom West Bromwich och sju bakom Leeds United. Om det blir verklighet är det högst troligt att klubbar som ser sig som förlorare på frysta tabeller kommer överklaga beslutet

Hur man än väljer att avsluta Premier League kommer det alltså att skapa problem. Ett sista alternativ är därför att stryka nuvarande säsong och börja om från noll igen efter sommaren. Även om det skulle bli en dyr lösning, är det kanske i slutändan det enklaste och mest rättvisa beslutet. Men det är nog många, framför allt i Liverpool och Leeds, som har en annan syn på det.

Artikeln går även att läsa på svt.se