Sedan igår kväll får Boris Johnson intensivvård efter att hans tillstånd plötsligt försämrats. Bara timmar tidigare hade premiärministern fortsatt leda landet från sjukhussägen. Många ifrågasätter nu varför han fortsatte jobba in i det sista och inte sökte vård tidigare.

Trots tio dagar med ihållande feber och hosta fortsatte Boris Johnson leda landet hemifrån sin lägenhet på Downing Street i total isolation. Måltider och viktiga dokument lämnades på brickor, så att premiärministern inte skulle riskera att smitta någon. Hans höggravida fästmö Carrie Symonds, som om några månader väntar parets första gemensamma barn, flyttade till en annan lägenhet. Men det hjälpte inte. Även hon hade hunnits smittas, men ska vara på bättringsvägen.

Det var den 26 mars som Boris Johnson först uppvisade symptom. Han rådfrågade regeringens högsta medicinska rådgivare professor Chris Whitty, som tyckte att han borde testa sig för Covid19. Dagen efter kom beskedet som var positivt. Den fredagen duggade nyhetsflasharna tätt. Även hälsominister Matt Hancock och Chris Whitty var smittade.

Medan de båda senare drog sig tillbaka för att kurera sig fortsatte Boris Johnson att jobba hemifrån. De som har insjuknat i viruset vittnar ofta om att en enorm trötthet sköljer över dem och att de har ett stort behov av att vila. Men Boris Johnson verkar ha ignorerat kroppens signaler och fortsatte hålla dagliga regeringssammanträden över Zoom.

Som så många andra ledare har han troligen självbilden att han nästan är oövervinnerlig. Boris Johnsons stora politiska förebild Winston Churchill, som han skrivit en biografi om, fortsatte till exempel jobba trots diverse sjukdomar. 1953 fick han till exempel en stroke, något som den brittiska allmänheten hölls ovetandes om.

Boris Johnson är något överviktig, men anses trots det vara i hyfsat god form. Med sina 55 år och inga kända bakomliggande sjukdomar tillhörde han inte heller riskgruppen. Han gillar att jogga och brukar ses spela tennis på premiärministerns gods Chequers. När han var parlamentsledamot brukade han ofta cykla till och från parlamentshuset. Efter att han blivit premiärminister får han dock inte göra det längre av säkerhetsskäl.

Trots självisolering var det ändå viktigt för Boris Johnson att visa upp sig för allmänheten. Förra veckan deltog han i den nationella applåden för sjukvården som äger rum varje torsdag kväll. På tv-bilderna såg Boris Johnson mer tilltufsad ut än vanligt. Dagen efter lade han ut en video på Twitter där han berättade att han fortfarande feber och skulle fortsätta isolera sig själv. Även då såg man att han var tydligt påverkad av viruset.

Under helgen som gick gjorde Boris Johnson inga fler offentliga framträdanden. Men han fortsatte leda regeringen på distans. Enligt uppgifter till Daily Mail tyckte flera ministrar att han borde söka vård. Något han sägs ha ignorerat. På söndagen skulle drottningen hålla sitt blott femte tal till nationen, utöver jultalen, och Boris Johnson ville inte att hans egen hälsa skulle överskugga detta. I söndags verkar hans läkare till slut lyckats övertala honom att åka in till sjukhus.

När premiärministern åkte in till St Thomas Hospital på söndagskvällen tonades dock det hela ned av 10 Downing Street. Det hela sas var en försiktighetsåtgärd. Igår meddelades det att han spenderat en ”bekväm” natt på sjukhuset och premiärministern twittrade själv ut att han var vitt gott mod. Redan då hördes allt fler röster, inte minst från hans eget parti, som tyckte att han tillfälligt borde lämna över styret av landet till utrikesminister Dominic Raab. Trots det fortsatte Boris Johnson att jobba från sjukhussängen.

Bara timmar senare kom uppgifter om att hans tillstånd plötsligt försämrats och att han flyttats till intensivvårdsavdelningen. Hans team var tydliga med att han inte var i behov av att ligga i respirator och att det återigen var en försiktighetsåtgärd. Ansvaret för att leda regeringen skulle i alla fall tills vidare skulle läggas på utrikesministern. Beskedet sände chockvågor genom landet. Få hade föreställt sig att premiärministern var i så pass dåligt skick. Dominic Raab intervjuades av BBC en kort stund senare. Även om han sa att allt var under kontroll, såg han synligt skakad ut.

Idag på eftermiddagen meddelade 10 Downing Street att läget för Boris Johnson är stabilt. Premiärministern är fortfarande ”vid gott mod”. Han får syrgas, men kan andas utan hjälp av respirator. Frågan alla ställer sig är när Boris Johnson blir frisk och om det hinner uppstå interna splittringar i regeringen innan dess. Den fråga få vågar fråga ställa är om Boris Johnson alls kommer tillbaka.

Här går det att läsa artikeln på svt:s sajt