I förra veckan avslöjade Guardian och Daily Mirror gemensamt att Boris Johnsons närmaste rådgivare Dominic Cummings troligen brutit mot Lockdown-reglerna när Corona-pandemin härjade som mest i Storbritannien. I en helt unik presskonferens i rosenträdgården tillhörande 10 Downing Street fick Dominic Cummings igår ge sin version av händelserna. I normala fall används bara rosenträdgården av premiärministern själv och media släpps in när det kommer statsbesök. Normalt sätt brukar inte heller rådgivare uttala sig till pressen. Ett gammalt talesätt säger att om en rådgivare blir nyheten, måste hen avgå. Det här visar bara hur viktig Dominic Cummings är för Boris Johnson.

I slutet av mars ska hans fru ha fått Covid19-symptom. Dominic Cummings ska då först ha gått tillbaka till 10 Downing Street, något som bara det bryter mot reglerna. Enligt dem ska den som får symptom isolera sig i hemmet i sju dagar och alla i hushållet isolera sig i 14 dagar. Man ska helst inte ens gå ut och handla mat, utan uppmanas köpa det online. När Dominic Cummings är på jobbet ringer hans fru och säger att hon plötsligt blivit sämre. Paret har en 4-årig son och Dominic Cummings fotas när han springer ut från premiärministerns bostad.

Senare samma dag sätter sig Dominic Cummings, som vid det här laget inte uppvisar några symptom, i en bil och kör familjen 44 mil till hans föräldrars gård i Durham i norra England. Där ska de ha isolerat sig i en separat byggnad i två veckor. Även här var reglerna tydliga för tillfället. Alla resor var strikt förbjudna. Insjuknade man i Corona skulle man isolera sig i hemmet. Man fick absolut inte resa någon annanstans för att inte belasta den lokala sjukvården där. Fortfarande är det förbjudet att åka till en andra bostad, eller spendera natten på en annan plats än sin primärbostad.

Enligt Dominic Cummings agerade han av rädsla för sin sons hälsa. Han fruktade att även han själv skulle insjukna i Covid19 och att paret därför skulle vara oförmögna att ta hand om sin son. I Durham hade Dominic Cummings syskonbarn i 20-årsåldern erbjudit sig att ta hand om sonen vid behov och förse familjen med förnödenheter som de kunde lämna utanför dörren. Enligt Boris Johnson agerade Dominic Cummings utifrån sina fadersinstinkter, han gjorde det varje förälder skulle ha gjort i den situationen. Problemet med det resonemanget är att miljontals föräldrar har varit sjuka i Covid19 och tagit hand om sina barn trots det. De har följt restriktionerna, instiftade efter råd av bland andra Dominic Cummings, och inte sina instinkter. Innebär det här då att de var dåliga föräldrar?

Under påskhelgen, samtidigt som Boris Johnson vårdades på sjukhus för Covid19, ska Dominic Cummings och hans familj även ha setts av vittnen vid Bernard Castle, fem mil från Durham. Dominic Cummings ursäktade utflykten med att han behövdes på plats 10 Downing Street, men att han var osäker på om han kunde köra hela vägen tillbaka till London. Hans fru tyckte att hans syn hade blivit sämre och därför gjorde de denna utflykt för att se om hans syn var tillräckligt bra för en längre resa. Under påskhelgen trummade regeringen in budskapet ”Stay Home”. Man fick endast lämna sitt hem för motion, enligt Michael Gove var 30-60 minuters motion i närheten av hemmet rimligt. Att åka på onödiga utflykter med bil var strikt förbjudet. Den helgen stoppade polisen massor av bilister och bad dem vända om hem och i vissa fall ge dem böter.

Det är framför allt den sista resan till Bernard Castle som har väckt många frågor. Är det rimligt att man åker 10 mil i bil för att testa sin syn? Det hela har väckt en enorm ilska i England. De allra flesta följt de hårda restriktionerna. Folk har inte fått besöka döende familjemedlemmar på sjukhus och har förbjudits delta på begravningar. Enligt en undersökning av Yougov anser 71 procent att han bröt mot lockdown-reglerna och 59 procent anser att han bör avgå. Bland dem finns sjukvårdare, präster och flera konservativa politiker som har uttalat sig offentlig. Än så länge har dock Boris Johnson gett honom sitt fulla stöd. Varken han eller Dominic Cummings säger att något fel har begåtts och de har inte heller bett om ursäkt. Båda hoppas att stormen ska bedarra snart, man faktum är att stödet för regeringen redan har rasat med 9 procentenheter, det största fallet på en enskild vecka på ett årtionde. Å andra sidan är det 4,5 år till nästa parlamentsval, Boris Johnson räknar nog med att väljarna har glömt den här skandalen tills dess.