Efter ett tre månader långt uppehåll till följd av Corona-pandemin är det ikväll omstart för världens mest största och mest penningstinna fotbollsliga, Premier League.

Det var länge tveksamt om den nuvarande säsongen över huvud taget kunde spelas klart. Och att man nu drar igång igen får i sammanhanget ses som en stor framgång bara det. Spelschemat kommer dock bli väldigt intensivt med upp till tre matcher i veckan. Frågan är om spelarna klarar av det efter tre månaders speluppehåll. Det har man bland annat försökt lösa genom att tillåta upp till fem byten per match, istället för tre som det är i normala fall.

Annars är det så klart mest prat om hur man ska hantera säkerheten och se till att inga spelare eller anställda i klubben smittas av Covid19. Fotbollen kommer att spelas inför tomma läktare. De har till exempel gjort en röd zon närmast arenan, där totalt max 110 personer får vistas. Alla spelare och anställa inom klubben testas för Covid19 två gånger i veckan.

Spelarna uppmanas också att inte spotta eller snyta sig på plan, samt undvika kroppskontakt före och efter matchen och under målfiranden. Det kommer inte heller finnas några bollkallar, utan nya desinficerade bollar kommer ligga utplacerade runt planen, så att inte samma boll som åkt ut kastas in igen. Lagen uppmanas också att ta flyga fram och tillbaka till bortamatcher och undvika att sova över.

Fotbollen i England är tätt sammanlänkad med pubkulturen, men till att börja med kommer engelsmännen inte kunna ta en pint på lokal i samband m matcherna. Fortfarande är alla pubar och barer stängda i England och kommer att vara det till tidigast 4 juli. Man får inte heller vara en grupp på fler än sex  personer, under villkoret att man ses utomhus och håller två meters distans från varandra. Det kommer med andra ord vara mycket tittande på tv på hemmaplan.

I början ryktades det om att alla matcher skulle streamas gratis i England, men i slutändan blir det bara ungefär en tredjedel av matcherna som visas gratis på olika plattformar bland annat BBC.TV-publiken kommer även få välja om de vill se matcherna med pålagt publikljud, eller inte.

Även om Premier Leauge kommer att se väldigt annorlunda ut nu jämfört med i mars är omstarten ändå välkommet hos de fotbollstokiga engelsmännen. Efter en vår när det mesta har handlat om död och elände behövs lite glädjeämnen och distraktion i vardagen.