I lördags kväll gick en man in i en park i centrala Reading med en kniv och högg en grupp människor som hade picknick. Tre personer omkom och tre personer fick föras skadade till sjukhus. Polisen var snabbt på plats och kunde brotta ned gärningsmannen. Tidigare under dagen hade en Black Lives Matter-demonstration hållits i parken. Det ryktades först att det fanns en koppling till den, men det avfärdades snabbt av både polisen och arrangören. Från början utreddes det hela som misstänkt mord, men under söndagen ändrade polisen det hela till misstänkt terrorhandling.

Under lördagskvällen gjorde de en husrannsakan hos mannen, förmodligen hittade de saker hemma hos honom som tillsammans med det de fått fram under förhöret gjorde att de ändrade sig. Den misstänkta mannen ska  också ha varit känd av brittisk underrättelsetjänst sedan innan, även om han inte sågs som ett hot. Alla de tre männen som avled var homosexuella. Det är också möjligt att det var motivbilden, men det kan också ha varit en slump att just de attackerades. Det lär inte komma fram förrän senare under utredningen. På plats i Reading var det under söndagen en stor polisnärvaro och de hade också spärrat av stora delar av staden kring parken. I normala fall är Reading en hyfsat lugn stad, att en sådan här händelse äger rum är så klart chockerande.

Det här är bara ett av många terrordåd i England de senaste åren. Så sent som i februari knivskars två personer i södra London av en man som sköts ihjäl av polis strax efteråt. Polisen hade honom under uppsikt, då de visste att han troligen skulle försöka genomföra ett terrordåd. I november förra året knivskar en man två personer till döds vid London Bridge, innan han själv sköts till döds av polis. På ett personligt plan känner jag tyvärr att jag börjar vänja mig vid de här terrordåden och att de inte skakar om mig på samma sätt som i början. Även om alla dåd är hemska får man också vara tacksam för att det är svårt att få tag på skjutvapen i Storbritannien. Om det hade varit lika lätt som i USA, eller även övriga Europa, hade nog dödstalen varit betydligt högre än idag.