I tisdags meddelade premiärminister Boris Johnson att bland annat pubar, restauranger och frisörsalonger får öppna igen den 4 juli. Dessutom meddelade han att England kommer lätta på den så kallade 2 meters-regeln. Samtidigt som Storbritannien lättar på restriktionerna varnar nu brittiska experter för risken av en andra smittovåg. 

I England kommer men från och med nästa helg få öppna en hel del verksamheter. Det handlar om pubar, restauranger, nöjesfält, hotell och frisörer. För att få öppna måste de hålla sig inom vissa restriktioner, till exempel måste de ta alla kunders kontaktuppgifter och hålla dem lagrade i tre veckor om det eventuellt skulle bli ett lokalt corona-utbrott. Men det har också hörts en hel del missnöjda röster från områden som inte får öppna, det handlar bland annat om gym, simbassänger och nagelsalonger som måste hålla stängt även fortsättningsvis.

I London börjar det mesta återgå hyfsat till det normala, även om det är långt ifrån hur det såg ut i mars innan lockdown. I förra veckan öppnade alla affärer, men de får bara släppa in ett visst antal kunder I butiken. Jag köpte ett par nya glasögon förra veckan. Då fick jag gå in ensam I butiken. Alla, inklusive jag hade munskydd på sig och personalen hade visir. Personalen var dessutom tvungen att desinficera alla glasögon jag prövade, så det är verkligen inte som ”vanligt.”

Överlag bland folk i stort finns det ett stöd för att öppna pubar igen och många är sugna på att gå på att gå dit igen efter 3,5 månader. Men det kommer troligen inte vara som innan lockdown. Det kommer eventuellt finnas krav på att man förbokar plats, det kommer endast vara bordsservering inomhus och på flera ställen kommer folk uppmanas beställa via appar på telefonen för att minska kontaktytor där man kan smittas.

Samtidigt finns det många experter och läkare som är rädda att man lättar på lockdown-reglerna för tidigt och att det eventuellt kommer att leda till att smittspridningen ökar igen. De senaste veckorna har alla siffror gått åt rätt håll här i England. Antalet konstaterade smittade, antalet som vårdas på sjukhus och antalet dödsfall har alla minskat stadigt. Sedan är det så klart många verksamheter som undrar hur de ska kunna följa de nya riktlinjerna rent praktiskt. 

Förutom att gå till puben ser många London-bor, inklusive jag, fram emot att gå till frisören igen. De flesta har inte klippt sig alls under den här perioden och utvecklat ”Corona-frisyrer”, hit får man väl troligen räkna Boris Johnson vars hår ser mer vildvuxet ut än någonsin. Andra har inte kunnat hålla sig utan försökt klippa sig själva med mer eller mindre lyckade resultat.