Storbritannien är ett av de länder i Europa som har drabbats hårt av coronaviruset med över 40 000 döda och en mycket sårad ekonomi efter nedstängningen under våren. Efter att antalet smittade minskat stadigt under sommaren är det nu allt fler som testar positivt. De två senaste dygnets siffror är lika höga som de var i maj.

Dels beror de höjda siffrorna på att man testar mer och att testningen är koncentrerad i områden där det är större spridning just nu. Smittospridningen har framför allt varit koncentrerad till norra och mellersta England, men den börjar nu sprida sig över hal landet. Sedan kan man se att det framför allt är unga personer mellan 17-25 år som testas positivt. Det beror troligen på att unga personer i större utsträckning struntar i de restriktioner som finns.  Under sommaren har det till exempel rapporterats om stora rave-fester runt om i England med flera tusen deltagare där social distansering inte varit aktuell.

Samtidigt får regeringen kritik för att de ger dubbla budskap. De subventionerade till exempel restaurangbesök fram till sista augusti för att få britterna att våga äta ute på restauranger. Boris Johnson uppmanar också alla att gå tillbaka och jobba på kontoren för att rädda ekonomin. Det alltså samtidigt som man varnar för att antalet smittade ökar och att flera städer riskerar att hamna i en ny lockdown, däribland Leeds. Tidigare under sommaren har även Manchester och Leicester haft lokala lockdowns.

Trots regeringens budskap trotsar de flesta större företag regeringen och säger att deras anställda får jobba hemifrån fram till årsskiftet. Regeringen får också kritik för testningen av Covid19 som framför allt görs i regioner med många smittofall. Det innebär att vissa som bor till exempel i London har uppmanats att åka så långt bort som till Wales för att testa sig.

Jämfört med hur det såg ut under våren är nu det mesta som vanligt i London. Butiker, restauranger gym och museum har öppnat, när det gäller museum måste man dock boka tid i förväg och ha på sig munskydd. En stor skillnad mot Sverige är just bruket av munskydd. Dels ser man ganska många som har på sig munskydd på stan, en sen är det också munskyddskrav i butiker och i kollektivtrafiken. Teatrar får numera ge föreställningar om publiken kan hålla social distans, vilket så klart är väldigt svårt att få ekonomiskt lönsamt. Även om ett fåtal teatrar nu har öppnat, är det inga större teatrar eller musikaler på west end som har öppnat än.