De senaste veckorna har antalet smittade av Covid19 ökat kraftigt över hela landet. Idag meddelade därför premiärminister Boris Johnson att flera restriktioner kommer att införas för att få bukt med smittan. Från och med torsdag måste alla pubar och restauranger stänga klockan 22. Det införs hårdare munskyddskrav i stort sett överallt inomhus utom i sitt eget hem. På restauranger och pubar får man bara beställa vid bordet och ta av sig munskyddet när man äter eller dricker. Följer man inte lagen kan det bli 200 pund i böter. Samtidigt kan de som bryter mot karantänsreglerna – alltså om man har konstaterats smittad av Covid19, bor tillsammans med någon med Covid19 eller har rest in från ett land på ”karantänslistan” – vid upprepade tillfällen få böter på upp till 10 000 pund.

Boris Johnson uppmanar också alla som kan att jobba hemifrån. Det är en total U-sväng mot hans tidigare budskap. Så sent som för några veckor sedan uppmanade han alla att sluta jobba hemifrån och ta sig till kontoren, för att rädda landets ekonomi. Han inte bara uppmanade, utan hotade också folk med att de riskerade att bli av med sina jobb om de inte slutade jobba hemifrån. Under hela augusti fick också alla engelsmän i stort sett betalt för att gå ut och äta under kampanjen ”Eat Out to Help Out”, där engelsmännen skulle uppmanas gå på restauranger igen. De här dubbla budskapen har så klart gjort folk förvirrade och oppositionspartierna med Labours Keir Starmer i fronten har också kritiserat regeringen för det, samtidigt som de flesta stödjer hårdare åtgärder. De som inte stödjer Boris Johnson verkar snarare vara parlamentsledamöter i hans eget parti som anser att åtgärderna är ”drakoniska” och liknar dem vid George Orwells 1984.

Ikväll var jag med i Rapport och gav en uppdatering om det senaste läget.