De senaste veckorna har antalet som testats positivt för covid-19 och som avlidit till följd av viruset ökat kraftigt i England. Just nu ser läget värre ut en det värsta scenario som spelades upp i somras. Om inget görs finns det prognoser som säger att 2000 personer, eller kanske så många som 4000, kan dö varje dag till följd av covid19 i mitten av december. I april var dödssiffran som högst nära på 1000 fall per dag, så det är alltså en fördubbling eller fyrdubbling av det.

Det var efter att premiärminister Boris Johnson sett de prognoserna han bestämde sig för att införa en andra lockdown i England. Det trots att han sagt att en ny lockdown skulle vara en nationell katastrof. Men i andra vågskålen låg hotet om en sjukvård som riskerar att kollapsa och inte kunna ta hand om alla patienter om inget görs. Från och med torsdag måste därför alla ”icke nödvändiga” affärer stängas ned, tillsammans med bland annat gym, frisörsalonger och hotell. Restauranger och caféer får hållas öppet för avhämtning.

En stor skillnad mot i våras är dock att skolor och universitet kommer fortsätta vara öppna, till stor lättnad för många föräldrar. Alla som kan uppmanas jobba hemifrån och hålla sig hemma så mycket som möjligt, men det finns inga begränsningar på hur ofta eller hur länge man får gå ut och motionera. I våras fick man motionera en gång per dag i runt en timme. Denna gång kommer inte heller parkbänkar och lekparker stängas av. Men precis som i våras får man inte övernatta på andra platser än sitt primära hem, vare sig inom landet eller utomlands. Det är alltså förbjudet att resa utomlands på semester, även om man får resa i jobbsyfte.

Äldre och personer i riskgrupper måste inte isolera sig hemma, men uppmanas ta det försiktigt. Ensamhushåll kan också slå sig samman med en annan ”bubbla” som de kan umgås med, också en skillnad mot i våras. Sammanfattningsvis är det en lockdown light. Frågan är om det räcker?

Tanken är att denna lockdown ska vara i Fyra veckor fram till den andra december. Boris Johnson har redan förvarnat om att den kan förlängas. Han hoppas dock på att familjer ska kunna träffas till jul, även om det inte kommer att bli en ”normal” jul detta år.

Boris Johnson blir hårt ansatt från alla håll. Dels från Labour och från forskare i det vetenskapliga rådet SAGE, som ville införa en lockdown för flera veckor sedan och situationen har spårat ur. Men även högerut i Tories höjs det kritiska röster från de som anser att ingen lockdown ska införas alls och att man istället borde ha en mer ”svensk inställning” till covid19 som bygger på frivillighet och folks sunda förnuft.