Brittisk press skriver idag att Dominic Cummings troligen kommer att lämna sitt jobb som rådgivare åt Boris Johnson till jul. Frågan alla ställer sig är om det var planerat sen länge, något Cummings själv säger, eller om han sparkas av Boris. 

Tidigare i veckan skrevs det först att Cummings nära partner i ”Vote Leave-grupperingen” Lee Cain skulle få rollen som Chief of staff. Alltså den högsta rollen en tjänsteman kan få. Det väckte upprördhet i flera Tories-kretsar, då de tycker att han är för extrem i sin syn på Brexit och för ”ruffig”. 

Lee Cain jobbade tidigare för Daily Mirror, en tidning som stödjer Labour, och var under valrörelsen 2010 utklädd till kyckling för att håna Tories-politiker som inte ville eller vågade ställa upp i valdebatter. Han är också från Lancashire utanför Liverpool, alltså inget klassiskt Tories-område och har dessutom gått i en statlig skola. Britterna är besatta av klass och skolor och de flesta högt uppsatta tories-politiker har gått i privatskolor. 

Enligt uppgifter övertalade Boris Johnsons partner Carrie Symonds, tidigare presstalesperson i Tories, honom att inte ge Lee Cain rollen. Bara ett dygn senare kom så uppgifter om att Lee Cain inte får jobbet och också måste lämna sin nuvarande roll som kommunikationsansvarig.

Både Dominic Cummings och Lee Cain har jobbat nära Boris Johnson sen innan folkomröstningen om Brexit och drivit frågan om en hård Brexit. Att båda två nu lämnar sina jobb inom kort tid samtidigt som förhandlingar pågår för fullt med EU om framtida handelsavtal kanske säger något om vilken riktning den brittiska regeringen lutar åt nu. Kanske visar det att regeringen vill ha ett avtal trots allt istället för en avtalslös Brexit?

Det är också känt att Joe Biden är emot Brexit och han har sagt att han inte vill att det ska äventyra freden på Nordirland. Donald Trump var å sin sida för en hård Brexit och lovade ett snabbt handelsavtal med USA. Har valet i USA påverkar förhandlingarna mellan UK och EU?

Både Lee Cain och Dominic Cummings var kontroversiella och det är nog många i Tories som drar en suck av lättnad nu när de försvinner. Samtidigt finns det andra som menar att de kunde läsa av ”vanliga personer” och att Tories nu återigen riskerar att bli ett parti endast för välmående väljare i södra England.