Idag kommer Boris Johnson meddela att lockdown lyfts i England från 3 december. Man kommer då gå tillbaka till det gamla ”tier-systemet”, där landet delats in i tre olika ”tiers”/zoner med olika hårda restriktioner, beroende på hur höga smittotalen är.

Anledningen till att lockdown lättas är att smitto- och dödstalen börjar sjunka igen, efter ett tag vara uppe på över 500 dödsfall/dag. Det finns också ett stort motstånd mot lockdown och restriktioner högerut inom Toriespartiet, Boris Johnson lovade tidigare att lockdown bara skulle vara till 2 december och hade fått svårt att motivera en förlängning. 

Den 3 december får alltså alla butiker öppna igen och troligen också gym, frisörsalonger och nagelsalonger. Fortsatt kommer man inte få blanda hushåll inomhus i tier 1&2 (största delen av landet), men man kommer att tillåta vissa typer av utesport i grupp. 

Idag kom också nyheten att Aztra Zenecas ”oxford-vaccin” är upp till 90 procents effektivt. Det är dessutom billigare och lättare att distribuera än Pfizers och Modernas vacciner. I UK är förhoppningen att man ska börja vaccinera äldre och vårdpersonal redan innan jul. Troligen kommer alla som vill erbjudas vaccin så snart som i januari och hälsoministern Matt Hancock hoppas att allt kan vara mer eller mindre ”som vanligt igen” till påsk nästa år. 

Regeringen kommer också meddela att upp till tre hushåll kommer få tillåtelse att fira jul ihop. Just nu pratar de ihop sig med regeringarna i Skottland, Nordirland och Wales om att det ska bli tillåtet att under julhelgen resa inom hela UK. Det här undantaget kommer dock bara hålla i några dagar, det spekuleras i upp till fem dagar. 

Det lär dock bli en rejäl baksmälla. Dels riskerar många att smittas och avlida i covid-19 på grund av detta, men det har även sagts att för varje dag med undantag kommer det krävas fem dagars lockdown för att få kontroll på smittan igen. Om man tillåter olika hushåll att mixas i fem dagar väntar troligen alltså 25 dagar lockdown i januari. Så det är ett högt pris att betala. 

Något som är nytt är också en ändring av karantänsreglerna. Sedan i mars har det varit lag på att alla som varit i kontakt med en covid-sjuk person måste isolera sig (sitta i husarrest) i 14 dagar oavsett om de är sjuka eller inte. Det hjälper inte om de har haft konstaterad covid tidigare och om de testas negativt i nya covid-test. Om man bryter mot karantänen riskerar man höga böter. Den här lagen har varit väldigt illa omtyckt och folk tycker den är orimligt hård.

Jag drabbades själv av det här tidigare i höstas då hela min sons klass sattes i 14 dagars karantän efter att en lärare insjuknat. Boris Johnson drabbades också av det här nu i november när han varit i nära kontakt med en parlamentsledamot som fick covid19. Trots att Boris Johnson bevisligen har varit sjuk själv och testades negativt vid flera tillfällen fick han ändå sitta i husarrest. Kanske insåg han själv hur orimligt det var? Det nya är att alla som varit i kontakt med en covid-sjuk får ett testkit hemskickat till sig. Man måste testa sig varje dag i sju dagar och bara om man får ett positivt provsvar måste man sätta sig själv i karantän.