På onsdag tar lockdown slut i England och ersätts av det nygamla tier-systemet. Många är upprörda över att restriktionerna kommer att vara fortsatt hårda i större delen av landet, vilket kommer att drabba ekonomin hårt.

I veckan meddelade finansminister Rishi Sunak att recessionen är den värsta i landet på 300 år, ekonomin sjönk med 20,4 procent på bara tre månader. 782 000 personer har förlorat jobbet i Storbritannien sedan i mars. Arbetslösheten i landet ligger nu på 4,8 procent och Bank of England förutspår att arbetslösheten kommer att stiga till 7,75 procent till våren.

På tisdag kommer parlamentet  rösta om det nya tier-systemet och om regeringen ska ha rätt att bestämma vilka områden som är i respektive  tier fram till sista mars 2021. Tories har en majoritet i underhuset på 80 säten, men om 40 konservativa ledamöter röstar emot förslaget är Boris Johnson beroende av Labours stöd. Labour har ännu inte bestämt sig hur de ska rösta.

Hur fungerar då tier-systemet? Kortfattat kommer landet delas in i tre olika områden/tiers beroende på hur smittspridningen ser ut just där. Överallt öppnas butiker, gym, hårfrisörer mm, men det skiljer sig åt hur man får umgås.

Tier 1: Max 6 personer från olika hushåll får umgås inne och ute. Pubar får servera alkohol utan mat till. Upp till 4000 personer, eller max 50 procent av arenan får fyllas, för att kolla på publiksporter.

Tier 2: Inga hushåll får mixas inomhus, varken i hemmet eller ute på restaurang. Max sex personer får ses utomhus i en privat trädgård eller på en uteservering. Pubar och restauranger får inte servera alkohol om de inte gör det med en ”ordentlig” måltid. Upp till 2000 personer, eller max  50 procent av arenan får fyllas, för att kolla på publiksport.

Tier 3: Inga hushåll får mixas inomhus, i privata trädgårdar eller uteserveringar. Upp till sex personer får dock träffas i parker. Pubar och restauranger får enbart ha öppet för avhämtning. Ingen publik är tillåten på sportevenemang.

Som det ser ut just nu är bara Cornwall, Isle of Scilly och Isle of Wight i tier 1. Det motsvarar ca 1 procent av befolkningen. Runt 60 procent av befolkningen, bland annat de som bor i London och Liverpool, är i tier 2. Runt 40 procent av befolkningen i bland annat Manchester, Birmingham  och Bristol är i tier 3.

De flesta områden hamnar i högre tier än innan lockdown och frågor ställs om nuvarande lockdown hade någon effekt över huvud taget. Det pratas om ett uppror inom Tories-partiet, där många ”backbenchers” vill att landet ska ha en mer ”svensk inställning” som bygger på frivillighet.  Som det ser ut nu är det alltså inte självklart att Boris Johnson får genom sina ändringar.

I veckan kom också England tillsammans med regeringarna i Skottland, Nordirland och Wales fram till att tillfälligt lyfta vissa restriktioner fem dagar över jul. Det ska då vara fritt att resa över hela Storbritannien och man kan  bilda särskilda ”julbubblor” som består av tre stycken hushåll. Det har inte sagts exakt hur många personer som får ingå i de här julbubblorna. Viktigt är också att man håller sig till att bara träffa personer inom den egna julbubblan och att bara umgås i de egna hemmen och inte ute på puben. 

Många har trots det här svårt att bestämma sig för hur de ska fira jul och om det är så klokt att träffa äldre föräldrar eller mor- och farföräldrar. Igår varnade till exempel Chris Whitty, som är Englands motsvarighet till Anders Tegnell, folk från att pussa eller krama sina äldre släktingar för att inte smitta dem. 

Beskedet har tagits emot med skräckblandad förtjusning. Många är så klart glada över att det ska bli lagligt att umgås med sina familjer igen, men det finns också en stor oro för att smittan ska ta fart igen i och med det här. Regeringens vetenskapliga råd har till exempel varnat att det kan krävas fem dagars hårdare restriktioner, för varje dag man lättar på dem. Fem dagars ”julbubbla” riskerar med andra ord leda till 25 dagars lockdown i januari. En rejäl baksmälla om så blir fallet.