Allt fler migranter har försökt ta sig till Storbritannien över den engelska kanalen. Det är en farlig väg där flera personer dör varje år. Men från och med imorgon kommer det bli svårare. Detta efter att Storbritannien och Frankrike nått en ny överenskommelse.

Antalet migranter som har tagit sig över engelska kanalen har ökat kraftigt i år. Fler än 8000 personer har hittills lyckats ta sig till England på detta sett, bara i augusti rörde det sig om 1500 personer. Men det är också en väldigt farlig färd som många gör i små båtar. Engelska kanalen är en av de mest trafikerade farlederna. Så sent som för en månad sen drunknade en kurdisk-iransk trebarnsfamilj. Något som fick mycket uppmärksamhet här i Storbritannien.    

Men nu har alltså Storbritannien kommit fram till ett nytt med Frankrike. Det handlar om en fördubbling av antalet poliser som patrullerar en 15 mil lång kuststräcka i Frankrike för att hindra att migranter ger sig ut på havet från första början. Poliserna ska även få tillgång till ny utrustning som drönare, radar-utrustning och mörkerkikare för att upptäcka migranter på håll. Frankrike får även pengar för att förbättra förhållanden i migrant-lägren i Calais. 

Det verkar inte ha varit alltför svårt att få med fransmännen på detta,, men så får de också över 300 miljoner kronor för besväret. Enligt inrikesminister Priti Patel har Storbritannien betalat över 1,5 miljarder kronor till Frankrike de senaste 10 åren för att komma till bukt med problem kring migranter. Enligt henne har fransmännen bara i år stoppat 5000 personer från att ta sig till Storbritannien. Men om en månad tar övergångsperioden med EU slut och då ville nog regeringen se till att ha ett avtal kring det här med Frankrike innan dess. 

Anledningen till att så många migranter vill ta sig till Storbritannien skiljer sig så klart åt. En anledning kan vara att de som försöker ta sig över hit redan har släktingar och vänner här. Det kan också handla om språket, att många pratar engelska sedan innan så att det är lättare att integrera sig i Frankrike. Sedan har många migranter också vittnat om att de har farit illa i Frankrike och den franska polisen anklagas ofta för att begå övervåld med dem. Enligt inrikesminister Priti Patel handlar det om att människosmugglare lurar dem att ta sig den sista farliga färden till England.

Eftersom Storbritannien ligger ute i havet utan landgräns till fastlands-Europa, är det svårt att ta sig till landet på laglig väg för att söka asyl. I flera år har det kommit rapporter om hur desperata migranter i Calais försökt hoppa på lastbilar, bilar och tåg i smyg för att kunna ta sig in till Storbritannien på det sättet. Det sker också mer organiserat av flyktingsmugglare. Förra året hittades 39 döda migranter framför allt från i Vietnam i en lastbil som åkt färja till England från Belgien.

De flesta från höger till vänster tycker så klart inte att det är bra att migranter ger sig ut på farliga båtfärder över engelska kanalen. Men sen finns det så klart olika sätt att ta sig an problemet. Enligt tabloiden The Sun har fransmännen sett mellan fingrarna alltför länger medan människosmugglare transporterat migranter på farliga vägar. De tycker det är bra att de här åtgärderna införs nu, men att det är en skandal att de inte har gjort det tidigare.

 Flera människorättsorganisationer säger att att anledningen till att migranter försöker ta sig till Storbritannien på farliga vägar är att migrationsprocessen i hela EU har blivit mer komplicerad och militariserad. De här nya åtgärderna får inte färre människor att vilja ta till Storbritannien, utan de kommer istället välja allt farligare vägar. Enligt dem är det enda sättet att hindra tragiska dödsfall är att skapa en säker och laglig väg mellan Frankrike och Storbritannien så att migranter kan söka asyl här på lagligt sätt. 

Det är inte första gången inrikesminister Priti Patel möter kritik. I höstas läckte ett förslag från inrikesminister Priti Patels om att transportera asylsökande personer till öar i Sydatlanten som Santa Helena, där hela asylprocessen kan skötas på håll. Men det hela avfärdades snabbt som något som var inhumant och dessutom en logistisk mardröm.