Idag ska brittiska parlamentet besluta om nya regler kring corona-restriktioner. Det kommer att bli ett så kallat ”tier-system” där England är indelat i olika områden och det kommer att bli tre olika nivåer på restriktioner. 

När nuvarande lockdown infördes i England i början av november lovade Boris Johnson att den bara skulle vara i en månad. Ett löfte han var tvungen att hålla för att egna partikamrater att sparka bakut. Igår kom också siffror som visar att lockdown verkar ha haft önskad effekt för smittspridningen. Den har minskat med 30 procent och det berömda R-talet är nu under 1 för första gången sedan i början av september.

Samtidigt varnade finansminister Rishi Sunak i förra veckan för att ekonomin kan sjunka med över 11 procent i år, vilket skulle innebära den största recessionen i landet på över 300 år. Så det finns ett stort tryck att öppna upp samhället igen.

Imorgon kommer butiker, gym, biografer och hårfrisörer öppnas upp igen över hela landet. England kommer också delas upp i tre olika tiers beroende på hur spridningen av viruset ser ut just där. I tier 1 får man mixa hushåll och upp till 4000 personer får kolla på fotbollsmatcher. I tier 2 får man äta på puben med personer man bor tillsammans med. I tier 3 är det bara avhämtning som gäller på pubar och restauranger.

När det gäller Tier 1 är det bara Cornwall och Isle of Wight som hamnat där, det handlar om ungefär en procent av befolkningen. Den stora majoriteten är alltså i tier 1 eller 2, där den stora skillnaden är om man får äta på puben eller inte. Problemet är nog att många engelsmän säkerligen kommer att ta sig till grannkommunen om de är i ett lägre tier och man får äta på puben.

Men först ska parlamentet rösta om det nya tier-systemet idag. Det råder lite av upprorsstämning i Tories-partiet, då många tycker att de fortsatta restriktionerna kommer slå alltför hårt mot ekonomin. Mellan 70-100 konservativa parlamentsledamöter har hotat att rösta ned förslaget idag. Från Labours håll har de sagt att de inte är helt nöjda med att göra lättnade på restriktionerna, men att de kommer lägga ned sina röster ör att de vill se några restriktioner än inga. Så förslaget lär gå genom.

Samtidigt har artisten Rita Ora hamnat i blåsväder efter att ha ordnat en 30-årsfest som bryter mot restriktionerna. På Rita Oras egna Instagramkonto visades det upp ett litet familjärt firande från i torsdags. Men igår avslöjade tidningen The Sun att Rita Ora hade party med flera inbjudna på en restaurang i Notting Hill i lördags, där bland andra modellsystrarna Cara och Poopy Delevingne deltog. Just nu är det både olagligt att mixa hushåll och att äta på restaurang. 

Det här har så klart väckt upprörda känslor och många är arga över det verkar finns en elit som tycker att de nuvarande restriktionerna inte gäller dem. Rita Ora gjorde igår en full pudel och bad på Instagram om ursäkt för sitt dåliga omdöme. Vissa medier skriver också att hon har betalat en frivillig bot på över 100.000 kronor

Dominic Cummings är nog annars det mest kända exemplet på någon som brutit mot lockdown-reglerna. Under vårens lockdown åkte han över halva landet till sin svärfar, trots att han var sjuk i Covid-19 och det är lag på att man måste sitta i karantän. Det här var något som förföljde honom fram tills hans avgång här om veckan. Generellt följer ändå britterna restriktionerna ganska väl. Det är därför sådana här nyheter väcker sådana upprörda känslor.

Det har också hållits flera demonstrationer mot de hårda restriktionerna i England den senaste tiden. I helgen som var greps till exempel över 150 personer i London. De som demonstrerar tycker att restriktionerna borde bygga mer på frivillighet, då de är förödande för ekonomin och den personliga friheten. Många demonstranter lyfter också fram Sverige som ett föregångsland när det gäller hanteringen av pandemin. Sverige är ett av få länder i västvärlden som inte har haft någon lockdown eller har några krav på munskydd i trånga utrymmen. Därför ses den svenska flaggan just nu som en sorts frihetssymbol.