Idag är det ”V-day” i Storbritannien. Alltså V som i vaccin. För nu inleds vaccineringen mot Covid-19 som förhoppningsvis slutat i en seger mot viruset.

VE-Day är ett uttryck som ursprungligen myntades av Winston Churchill efter dom allierades seger mot Nazi-Tyskland i andra världskriget. Det kanske inte är lika upprymd stämning idag som 1945, men nära inpå. 

Efter en pandemi med många misstag av den brittiska regeringen som har resulterat i en av de högsta dödligheterna i Covid-19 i världen, ses massvaccineringen som påbörjas idag som en stor framgång. TV-bilder har visat de lådor med vaccin som flugits in från Belgien och den kommande massvaccineringen av britterna kommer att bli den största av sitt slag i landets historia. 

Vissa Tories-politiker säger att Storbritannien är först i världen med att godkänna Pfizers vaccin på grund av Brexit och att man nu har lämnat EU:s krångliga och byråkratiska regelverk bakom sig. Det stämmer inte, då Storbritannien fortfarande är i en övergångsperiod med EU. 

Motsvarande Läkemedelsverket här i Storbritannien säger istället att det beror på att de har jobbat med alla läkemedelsföretag under hela året och har tagit del av deras data fortlöpande. De jämför det med att bestiga ett högt berg, där Storbritannien gjort flera basläger under året och därför också var snabba med själva toppbestigningen.

Chefen för USA:s nationella smittskyddsinstitut, Anthony Fauci, sa också förra veckan att det fanns en risk att britterna tagit genvägar vid godkännandet vilket riskerade att underminera förtroendet för vaccinet hos vanligt folk. Han backade sedan från uttalandet och enligt britterna har inga genvägar tagits. 48 experter har jobbat ända sedan i juni med att kolla att säkerheten hos covid-vaccinet är bra.

De flesta politiker här i Storbritannien är så klart glada över att få igång vaccineringen så pass snabbt. Förutom de  40 miljoner doser man köpt av Pfizer har man också redan köpt upp flera miljoner doser från sex andra vaccin-kandidater.

Något som är intressant är så klart hur det hela används som ett slagträ i det nuvarande Brexit-dramat där många brexitörer tycker att det här visar att landet klarar sig själva utmärkt på egen hand utanför EU och att Storbritannien till och med är ”världens bästa land”.  

Pfizers vaccin har körts ut till 50 sjukhus i England och flera sjukhus i Wales, Skottland och Nordirland. Sjukhusen kommer att användas som hubbar för att de kan förvara vaccinet i de 70 minusgrader som krävs. I början kommer personer över 80 år som vårdas på sjukhus och sjukhuspersonal vaccineras.

Inom några veckor hoppas man kunna distribuera vaccinet ut till äldreboenden så att boende och personal kan vaccineras. Därefter kommer man vaccinera personer i olika åldersgrupper med fem års intervall ner till 50 år. Samt alla med förhöjd risk över 16 år.

Det ska bli intressant att se hur det kommer att fungera i praktiken. Inom kort är det tänkt att de ska kunna distribuera doser direkt ut till äldreboenden, vårdcentraler och apotek. Upp till 30.000 volontärer kommer också vara med och ge vaccinet bland annat flygpersonal och studenter. Man kommer också upprätta vaccinationscentraler på sportarenor och gym. Det är också viktigt att alla som vaccinerar sig gör det en andra gång efter tre veckor för att få ett bättre skydd.

Det är nog många länder som med spänning kommer att följa hur massvaccineringen går här i Storbritannien. Förhoppningsvis kommer de både lära av båda det som funkar och det som eventuellt fungerar mindre bra.

Även om vaccineringen börjar idag och kommer dra igång på allvar efter årskiftet och det kommer nog dröja innan den stora massan har blivit vaccinerade. Myndigheterna säger att folk ska se det hela som ett marathon snarare än en sprint.  Regeringen här låter i alla fall hoppfull om att allt ska vara tillbaka hyfsat till det normala till påsk.