Igår inleddes vaccinationen mot Covid-19 i Storbritannien. Först att få sprutan i hela Västeuropa, bortsett de som deltagit i testerna, var 90-åriga Margaret Keenan.

Att det var Margaret som fick den första sprutan på ett sjukhus i Coventry var nog mest en slump. Klockan var halvsju på morgonen, att hon var morgonpigg hjälpte säkert. Margaret kallar själv sprutan den bästa tidiga födelsedagspresent hon kunnat få och säger att hon ser fram emot att träffa träffa familj och vänner nästa år. Något som är noterbart är även att den andra personen som fick sprutan i landet hette inget mindre än William Shakespeare. Det har så klart uppmärksammats i alla brittiska medier.

Storbritannien var först i världen med att godkänna Pfizers vaccin och visst finns en viss skepsis inför vaccinet.Brittiska läkemedelsverket har anklagats för att ha tagit genvägar för att godkänna vaccinet först, något de bestämt förnekar. De säger att anledningen är att de har jobbat hårt ända sedan i somras och att de fått data från olika vacciner mer eller mindre i realtid.

Det finns också en viss skepsis mot vaccinet i samhället. Upp till 20 procent av britterna säger att de inte kommer att ta vaccinet, eller att de är tveksamma till att ta det. Därför planerar brittiska sjukvården använda sig av kändisar och influensers för att få folk att ta vaccin framåt våren. Fotbollsspelaren Marcus Rashford ses som den ultimata personen.

Om tillgången på Pfizers vaccin inte tryter och man även får tillgång till Astra Zenecas och Modernas vacciner, så är förhoppningen att alla personer över 50 år och riskgrupper ska vara vaccinerade till slutet av februari. Om det lyckas kommer upp till 99 procent av dödsfallen i covid-19 kunna förhindras, även om smittan fortfarande förekommer bland yngre personer. Här i Storbritannien hoppas man kunna återgå till någon sorts normalitet till i påsk eller början av sommaren, även om det nog kommer dröja längre än så innan allt är som innan pandemin.