Idag avtäcks en staty av svenska Greta Thunberg vid universitetet i Winchester. Enligt skaparen Christine Charlesworth är det den första fullskaliga avbildningen av klimataktivisten någonsin.

Statyn av den svenska klimataktivister är ungefär 180 centimeter hög och gjord i brons. Universitetet i Winchester gjorde beställningen 2019 och tanken var att visa att var att visa att man är ett grönt universitet som tar klimatförändringarna på allvar. Universitet vill att Greta Thunberg ska inspirera studenter att göra sina röster hörda också när oddsen är emot dem. 

Som brukligt när det gäller statyer har den skapat debatt. Det har inte varit så många reaktioner på själva utseendet. De flesta säger att den är porträttlik, även om en krönikor sa att statyn såg ut som ett av barnen i Hungerspelen. Det många undrar om det är rätt att avbilda en 18-åring med hela livet framför sig och varför den ska uppföras just i Winchester, då Greta Thunberg inte har någon känd koppling till staden.

Universitet i staden vill visa att de är progressivt gröna och hoppas att studenter som går där ska bli inspirerade. Kritiker menar att det hela är ett PR-trick för att locka till sig politiskt korrekta studenter. Universitetet har de senaste åren gjort nedskärningar på bibliotek och lärartjänster. Så studentkåren är kritiska till att det samtidigt har lagts runt 250 000 kronor på den här statyn. Dessutom mitt i en pandemi när många studenter har det kämpigt både mentalt och ekonomiskt.

Greta Thunberg är enormt stor i Storbritannien. Jag skulle tro att hon är en av de mest kända svenskarna utanför Sverige just nu. Hon har blivit en symbol för hela miljörörelsen och har nästan blivit något större än sig själv.I media nämns hon fortfarande flera gånger i veckan ofta räcker det bara med förnamnet också ”Greta”. Det räcker med att hon postar något i sociala medier för att det ska bli en nyhet.

Det finns så klart många som hyllar henne för att hon har fått politiker och företagsledare över hela världen att diskutera klimatkrisen. De som är kritiska menar att Greta Thunberg inte är så lösningsorienterad. De påstår att hon är anti-kapitalistisk och på sätt även är emot innovationer som skulle kunna hjälpa till att hindra uppvärmningen av jorden.    

Det är så klart hedrande att bli en staty vid så låg ålder, men det kan också bli en belastning. Hennes åsikter kanske är populära nu, men hur ser det ut om 20-30 år? Hon har ett helt liv på sig att göra något som anses vara kontroversiellt. Den senaste tiden har det också varit en stor debatt överlag om statyer i det offentliga i Storbritannien. Förra året drogs till exempel en staty av slavhandlaren Edward Colston ned under en Black Lives Matter-demonstration Bristol och kastades i vattnet.