SNP, eller det skotska nationalistpartiet, gick till val på att ha en andra folkomröstning om självständighet om de fick en majoritet i det skotska parlamentet. Med 64 mandat fick de visserligen en plats mer än sist, men det saknas fortfarande en plats för att nå egen majoritet. Tillsammans med de grönas åtta platser finns det en majoritet i det skotska parlamentet för en folkomröstning. Försteminister Nicola Sturegon säger att det bara är en fråga om när och inte om det blir en till folkomröstning, hon siktar på någon gång 2023 eller 2024. Boris Johnson har sagt att han inte kommer att godkänna en ny folkomröstning.

Även om det finns en klar majoritet i parlamentet för ett självständigt Skottland, är skottarna mer splittrade. Innan pandemin var stödet högre, men den senaste tiden har stödet legat runt 50 procent. Det man kan se är att unga tenderar att vilja ha ett självständigt Skottland mer än äldre väljare. En opinionsundersökning visade till exempel att 70 procent av väljarna under 35 år var för ett självständigt Skottland. Medan äldre väljare med större tillgångar är mer oroliga för de ekonomiska konsekvenserna.

För de som vill se ett självstängt Skottland handlar det nog i grund och botten om identitet. Många definierar sig som framför allt som skottar och inte som britter. Det finns också en syn att det är engelsmän som styr över Skottland och att skottarna anser sig bli styvmoderligt behandlade. Motviljan mot Tories och framför allt Boris Johnson är stor, premiärministern höll sig faktiskt undan Skottland helt nu under valkampanjen. Bland yngre väljare finns det också missnöje med hur Storbritannien har skötts politiskt under 2000-talet när det handlar om allt från Irak-kriget till finanskrisen och de efterföljande åtstramningarna. För att inte prata om Brexit.

Det var en stor majoritet av skottarna som röstade för att stanna kvar i EU. Det var i och med Brexit som planerna om en ny folkomröstning fick ny vind under vingarna. En anledning till att många röstade för att stanna kvar i den brittiska unionen 2014, var just för att de inte ville lämna EU. Nu ser spelplanen helt annorlunda ut. Brexit-processen var minst sagt uppslitande och komplicerad. En skilsmässa mellan Skottland och övriga Storbritannien skulle troligen vara lika uppslitande eller till och med värre. 

Skottland har varit en del av unionen sedan 1600-talet, så det skulle nog bli en hel del svallande känslor. Fortfarande är det runt 50 procent av skottarna som vill stanna kvar. En stor fråga skulle så klart bli hur man skulle göra med den gemensamma valutan, landsgränsen mellan England och Skottland, samt det nuvarande försvaret.

Boris Johnson har sagt att han inte kommer att tillåta en andra folkomröstning. Att Skottland hade en folkomröstning 2014 och att resultatet skulle vara giltigt ”minst en generation”, något även Nicola Sturegon sade inför denna folkomröstningen. Nicola Sturegon har dock lovar en ny folkomröstning senast 2023. Alternativet om London säger nej är att antingen hålla en illegal omröstning, liknande den som ägde rum i Katalonien 2017. De som är emot självständighet, lär troligen bojkotta en sådan omröstning, så frågan är vilken legitimitet den skulle ha. 

Ett annat alternativ är att ta frågan till domstol, för att eventuellt få laglig rätt till en folkomröstning. Nicola Sturegon har dock sagt nej till båda dessa lösningar. Hon säger att Skottland är frivilligt med i unionen och att det vore odemokratiskt av Boris Johnson att stoppa en folkomröstning. Den närmsta tiden ska både Nicola Sturegon och Boris Johnson fokusera på pandemibekämpning och klimattoppmötet i Glasgow senare i år. Men sista ordet i självständighetsfrågan har inte sagts än på långa vägar.