Storbritanniens före detta premiärminister, David Cameron, kommer imorgon ut med sina memoarer. Där skriver han varför han utlyste Brexit-omröstningen, om han ångrar det och vad han tycker om nuvarande premiärminister Boris Johnson.​

Ända sen att David Cameron avgick som premiärminister strax efter Brexit-omröstningen, där lämna-sidan som han företrädde överraskande förlorade, har han hållit sig undan rampljuset. Men så i helgen som var publicerades ett utdrag ur hans nya bok i Sunday Times och han gav också en längre intervju i The Times.

I boken skriver han dels om hur han känner sig sviken av sin vän Michael Gove som stöttade lämna-sidan. Han tycker att han for med osanningar när han sa att Turkiet snart kunde bli medlem i EU och det skulle innebära att 80 miljoner turkar flyttar till Storbritannien. Han skriver också att Boris Johnson kampanjade för lämna-sidan för att det skulle gynna honom politiskt och att han egentligen varken ville att Storbritannien skulle lämna EU eller ens att den sidan skulle vinna folkomröstningen.Men han hoppades på att en dag bli premiärminister och då skulle det gynna honom att ha synts i en kampan fylld av löften om patriotism, självständighet och romantik.

De här uppgifterna har egentligen cirkulerat ganska länge, det som är nytt är att det är David Cameron som står bakom orden denna gång, vilket ger dem mer tyngd. Boris Johnson själv har inte velat kommentera uppgifterna mer än att han alltid kommer att beundra vad David Cameron gjorde som premiärminister, oavsett vad som står i hans memoarer.

Det är väl många som tycker att det är på tiden att David Cameron uttalar sig om Brexit. Många britter är arga på honom för att de anser att det är han som ligger bakom den röra vi ser i brittisk politik idag. Man är också upprörd över att David Cameron avgick som premiärminister efter omröstningen utan att reda upp den röra han skapat. Hans bok kommer också ut i ett väldigt politiskt känsligt läge när Boris Johnson hotar att ta Storbritannien ur EU helt utan avtal om bara några veckor.

Och det finns fog för kritiken. David Cameron har lämnat efter sig ett land delat i två delar. Brexit-omröstningen har inte bara splittrat parlamentet, regeringen och det konservativa partiet. Det har även splittrat familjer och riskerar att splittra Storbritannien då röster har höjts igen om ett självständigt Skottland. Många anser att allt det här David Camerons fel, då han var den person som utlyste Brexit-omröstningen. Han anklagas för att ha spridit de splittringar som tidigare fanns i det konservativa paritet till hela samhället.

David Cameron säger i sin bok och i intervjuer att han beklagar att landet ser ut som det gör just nu och att utfallet blev som det blev. Han ångrar däremot inte själva Brexit-omröstningen. Han säger att den var tvungen att äga rum förr eller senare. Däremot ångrar han själva kampanjen. Han underskattade lämna-sidans emotionella budskap och ångrar att han inte förstod att fakta inte skulle bita på väljarna. Han säger också att själva tajmingen på omröstningen kanske inte var ultimat och att Brexit-omröstningen och dess konsekvenser förföljer honom varje dag.

Den här boken kommer troligen inte påverka själva Brexit-utgången särskilt mycket. David Cameron är inte så populär för tillfället och frågan är om det ses som en fördel eller nackdel att ha honom på sitt lag. Men det är klart att det är intressant hur David Camerons tankar går kring Brexit före och efter folkomröstningen.