Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson menar nu att det finns en ”stor sannolikhet” att det blir en avtalslös Brexit vid årets slut. Positionerna tycks fortsatt låsta i förhandlingarna med EU och enligt Boris Johnson är det dags för allmänhet och företag att förbereda sig på en krasch ut ur unionen. 

Ända sedan slutet av januari när Storbritannien lämnade EU har man jobbat på att få till ett avtal innan övergångsperioden tar slut. De senaste veckorna har samtalen intensifierats och tidigare i vecken åkte Boris Johnson till Bryssel för att se om det gick att luckra upp motsättningarna. Men det verkar inte ha gått något vidare. 

Det är till stor del en ideologisk fråga. Britterna vill bli ett självständigt land och vill inte fortsätta anpassa sig efter en massa EU-lagar, medan EU vill att britterna ska konkurrera på liknande villkor för att skydda den inre marknaden.

Boris Johnson säger att britterna ska göra sig redo för ”den australiska lösningen”. Det han menar är att britterna ska ställa sig in på att Storbritannien inte kommer att ha något handelsavtal med EU efter årskiftet. Det innebär att de kommer att handla med EU enligt Världshandelsorganisationens regler. Det kommer då att införas tariffer på de flesta varor och också utökade kontroller. Å andra sidan kan Storbritannien handla med länder utanför EU till lägre priser än idag. Rosor, bakpulver och symaskinsnålar är exempel på varor som kan få lägre priser i en sådan situation.

Att säga att det finns ”en stor sannolikhet” för detta är en upptrappning i retoriken. Boris Johnson sa det dessutom två gånger efter varandra som för att betona hur liten sannolikhet det är att det blir ett avtal med EU. Samtidigt sa han dock att de kommer att göra allt för att nå ett avtal de närmaste dagarna. 

Det skulle också kunna vara att förhandlingstrick för att visa EU att man verkligen är beredd på att lämna utan avtal om det så krävs. Men de flesta här i Storbritannien tror ändå att han menar allvar med vad han säger.

Uttalandet är så klart något som dominerar alla förstasidor på tidningarna här i Storbritannien idag. Daily Express skriver på sin förstasida ”Det enda vi någonsin ville ha var vår frihet”. Labours partiledare Keir Starmer säger att Boris Johnson måste ta sig samman och få till ett avtal med EU. Några experter tror också att deadline kan flyttas fram från söndag, så länge det sker någon sorts framsteg i förhandlingarna.

I tisdags lyckades trots allt Storbritannien och EU komma överens om den tidigare så heta gränsfrågan på Nordirland. Nu är det framför allt tre frågor där det fortfarande är svårt för parterna att nå ett avtal. Det handlar dels om fisket. Alltså vilka länder ska få fiska var, hur stora ska fiskekvoterna vara och hur ofta ska de kvoterna ska förhandlas om. Sedan handlar det att EU vill att brittiska företag och EU-företag ska konkurrera på samma villkor. Det sista är hur man ska kontrollera att handelsavtalet följs och hur eventuella tvister ska lösas.

Det har också blivit en del snack om maten som serverades på middagen mellan Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula van Der Leyen i onsdags. Till förrätt serverades pilgrimsmusslor och till varmrätt Piggvar, något som i Storbritannien har tolkats som en pik från EU:s sida då fisket är att av de stora konfliktområdena. För några år sedan blev det till och med en konfrontation mellan brittiska och franska fiskare om pilgrimsmusslor, där båtar rammade varandra. Så det är ett väldigt känsligt område minst sagt.

Det kommer att bli stora förändringar oavsett om det blir ett avtal eller inte. Det man framför allt är rädda för i Storbritannien är att det ska bli fler kontroller, vilket kan leda till långa köer med långtradare. Det kommer också bli högre tariffer på en mängd varor, vilket skulle kunna leda till brist på vissa matvaror och höjda priser. Det skulle också drabba brittiska företag som skulle få det svårare att exportera varor till EU. Men när det gäller till exempel flyg och tågtrafik, finns det redan en krisplan framtagen så att tåg, båtar och flygplan kan åka mellan Storbritannien och EU även efter nyår oavsett utgång.

Konstigt nog verkar folk inte särskilt oroliga. Känsloläget var ju väldigt uppskruvat förra hösten och då ville också många stoppa Brexit. Men efter att Boris Johnson vann valet med en jordskredsseger med sloganen ”Get Brexit Done”, gick luften ur de flesta.Nu vill många mest bara få det överstökat. Och Corona är något som oroar betydligt fler, både för hur det gör folk sjuka men även ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Finansministern har varnat för att Storbritannien riskerar få den värsta recessionen på över 300 år.

Deadline för att komma överens är satt till söndag. Förhandlingarna kommer att pågå för fullt hela helgen. Både EU och Storbritannien vill få till ett avtal. Frågan är bara om båda är beredda att kompromissa. Det kommer nog krävas för att det ska bli ett avtal.Sedan är det också viktigt att säga att det har varit väldigt många deadlines det senaste året som har passerats ljudlöst, det kan bli så även denna gång. Även om det låter som att det är mer på allvar nu än tidigare under hösten. 

Igår kom uppgifter om att det vid årsskiftet kan bli så att britterna helt portas från att komma in i EU. Som det ser ut nu får EU-medborgare resa fritt inom unionen. Men man har ett inresestopp från många övriga länder i världen, förutom där viruset är under kontroll. Eftersom övergångsperioden tar slut den sista december och Storbritannien hamnar utanför EU kan britter portas från att resa in i EU-länder. Åtminstone tills smittan är under kontroll här. Om inte EU gör ett undantag för Storbritannien vill säga, vilket också enskilda EU-länder kan göra var för sig också.

Just nu måste man sitta i 14 dagars karantän om man reser in i Storbritannien från de flesta EU-länder, så det är inte så många som reser nu oavsett..  Det här kommer ju inte heller gälla för alltid, utan bara så länge man inte har kontroll på Corona-smitta. Svenskar som bor i Storbritannien kommer också ha fortsatt rätt att resa in i EU, eftersom vi är svenska medborgare.