I tisdags åkte prins Philip, 99 år, in på sjukhus. Kungahuset har inte sagt varför, men det ska inte handla om covid-19 som han och drottningen vaccinerade sig mot i januari. Prins Philip ska ha åkt med privat bil till sjukhuset och ska ha gått in själv utan hjälp, han ligger kvar för observation och för att vila upp sig. Mer information än så har inte kommit. Men han fyller trots allt 100 år senare i år.

Vilka förberedelser finns egentligen för den dag när han och framför allt drottning Elizabeth, snart fyllda 95 år, avlider? Det finns så klart er väl inövat program. Operation London Bridge heter förberedelserna inför drottningens död. När hennes pappa kung George VI dog var kodordet ”Hyde Park Corner” och drottningmodern hade ”Tay Bridge”.

Det första som kommer ske är att hennes privata sekreterare kommer meddela premiärministern om vad som har hänt, därefter kommer den brittiska regeringen meddela de andra lederna för 15 länder som också har drottningen som statsöverhuvud och de 33 länder som tillhör samväldet. Ett meddelande kommer sedan sättas upp på grindarna till Buckingham Palace, där allmänheten kan läsa om hennes död. Strax därefter kommer tv- och radiokanaler avbryta sina sändningar för nyheter och de stora tv-bolagen köra direktsändningar utanför Buckingham Palace, där de har redan har förbokade platser.

Utöver prins Philip har det som vanligt skrivit mycket om prins Harry och Meghan Markle den senaste tiden. De väntar sitt andra barn och har också vunnit ett rättsfall mot Daily Mail efter att de publicerat delar av ett privat brev Meghan skrev till sin pappa Thomas Markle då han blivit påkommen med att ställa upp på fejkade paparazzi-bilder. Men det som har väckt mest uppmärksamhet är kanske att de ska ställa upp på en 90 minuter lång intervju med talkshow-drottningen Oprah Winfrey, som också var bjuden på parets bröllop här om året. Förmodligen vill de ge sin version av händelserna som ledde till att de valde att lämna sina kungliga uppdrag förra året. Kungahuset håller nog andan, historiskt sett brukar längre tv-intervjuer sällan sluta med bra publicitet för dem. Se bara hur det gick för prins Andrew här om året efter BBC-intervjun där han försvarade sin vänskap med Jeffrey Epstein och därefter fick lämna sina kungliga uppdrag. Enligt uppgifter ska han ha varit nöjd med intervjun efter att den hade gjorts, men självklart mindre nöjd med hur den togs emot av allmänheten och media.