Besökte nyligen staden Bath i sydöstra England. Bath är kanske mest känd för sina romerska bad och för att Jane Austen bodde där en period på 1800-talet. Det är en väldigt vacker stad byggd uppför en kulle i enhetlig georgiansk arkitektur.

De romerska baden är imponerande. Här finns den enda varmvattenkällan i Storbritannien och vattnet är konstant 46 grader. Det var kelterna som upptäckte den varma källan och använde den som en helgedom tillägnad gudinnan Sulis. Men det var romarna som byggde de ursprungliga baden.

Ett tempel byggdes vid källan omkring 60-70 e. Kr och badanläggningen i etapper under de följande 300 åren. Men när romarriket föll samman, så försvann också de ursprungliga baden. Den nuvarande badanläggningen byggdes på 1700-talet.

Innan jag kom till Bath trodde jag kanske lite naivt att man fick bada i de romerska baden. Det fick man också länge, ändå fram till slutet av 70-talet. Numera anses dock kvalitén på vattnet vara så pass dålig att det inte är säkert att bada eller ens röra vattnet.

Vill man bada i de naturligt varma källorna kan man dock göra det på Thermae Bath Spa som har en häftig utomhuspool uppe på taket. De romerska baden, med tillhörande museum där föremål från romartiden visas upp, är trots allt helt klart värda ett besök.

Vi bodde på The Bath Priory som har ett juste spa och stadens enda restaurang med michelin-stjärna. Hemtrevligt hotell med mysigt allrum, bra service och en riktigt bra avsmakningsmeny i restaurangen.

Bath ligger ungefär två timmars bilresa från London eller 1,5 timme bort med tåg från Paddington Station.