I morse vaknade jag av att mobilen ringde med det för mig välkända 08-784-numret på displayen. Det betyder att det är någon från SVT som ringer. Min första tanke var att det inträffat en ny terrorattack i London. Men det visade sig att det brittiska hovet hade blixtinkallat till ett personalmöte på Buckingham Palace nu på morgonen. Redaktören på SVT:s Gomorron frågade om jag kunde tänka mig att vara med live inom en timme när det troligtvis stod klart vad det handlade om. Jag tackade ja och kastade mig genast in i duschen för att vakna till och bli av med mitt morgonrufs.

Vad kunde det vara som var så viktigt att hovet i all hast kallat till ett möte? Var Drottning Elizabeth, eller någon annan i hovet, allvarligt sjuk eller till och med avliden? Skulle hon abdikera? Eller skulle Prins Harry äntligen gifta sig? Frågorna snurrade runt i mitt huvud. Jag satte på BBC på TV:n och började plöja genom alla brittiska nyhetssajter. BBC och Sky News nämnde inte mötet över huvud taget, varken på sin sajt eller i TV-sändningarna. Ingen av de mer seriösa nyhetssajterna gjorde det heller. Jag var tvungen att gå in på tabloiderna Daily Mail och The Sun för att hitta någon information. Det var intressant att se att svenska medier var betydligt snabbare och från början verkade göra en större sak av det här än brittiska medier.

Ganska snabbt stod det klart att det inte rörde sig om något dödsfall eller allvarlig sjukdom. Inga flaggor vajade på halv stång vid Buckingham Palace. Drottningen hade också så sent som igår träffat premiärminister Theresa May för att prata om det kommande parlamentsvalet, medan Prins Philip deltagit i ett cricket-evenemang. Snart gick också hovet ut med ett uttalande om att det inte fanns någon anledning till oro. Det verkade inte heller troligt att Drottning Elizabeth skulle abdikera, då hon nyligen sagt att hon hade för avsikt att fortsätta utföra sina plikter.

Min medverkan i SVT:s Gomorron närmade sig. Jag förberedde mig med en sändningsproducent att rapportera live via Skype. När en minut återstod till sändning hade fortfarande ingen information kommit om vad det handlade om. Min medverkan ställdes därför in. Det fanns ingen anledning att vara med och enbart spekulera. Jag pratade istället med redaktören för SVT:s live-sändningar. Vi kom överens om att jag skulle bege mig till Buckingham Palace och vara beredd att köra live när det stod klart vad det rörde sig om. Om det var av sådan dignitet att det var värt att lämna en rapport.

De brittiska tidningarna spekulerade i att det kunde handla om en renovering av slottet. Knappast värt att gå upp live för. På Twitter var ”spekulationerna” desto vildare. Skulle drottningen stoppa Brexit eller kanske ansöka om tyskt medborgarskap på grund av det brittiska utträdet ur EU? Skulle hon se till att Arsène Wenger fick sparken som Arsenals tränare? Eller var det kanske slut på toalett-papper i slottet? Utanför Buckingham Palace stod live-bussarna och reportrarna på rad. Medieuppbådet var massivt och ingen visste vad det handlade om. Strax efter tio lokal kom så nyheten att Prins Philip, 95 år, kommer trappa ner senare i år. Snabbt stod det klart att SVT inte skulle lägga ut en live-sändning på grund av en sådan sak och jag kunde därför bege mig hemåt igen.

Slutsatsen av det här är att intresset för det brittiska kungahuset är enormt, både i Storbritannien och internationellt. Förmodligen var det inte meningen från hovets sida att det här mötet skulle väcka sådan uppmärksamhet. Men med tanke på att Drottning Elizabeth och Prins Philip båda är över 90 år, är det inte konstigt om folk börjar spekulera i att något allvarligt har hänt. Kanske hade det funnits smidigare och mindre dramatiska sätt att informera personalen om att en snart 96-årig man går i pension. Eller som Twitter-användaren @josiepax skriver: ”Good example of a meeting when an email would’ve done”.