Prins William och Kate är på besök i Stockholm. Igår spelade de bandy i Vasaparken, åt lunch med kungafamiljen och minglade med Hollywood-svenskar på det brittiska residenset. Jag var med i Morgonstudion tidigare idag och pratade om hur besöket uppmärksammas i Storbritannien.

För min del är besöket en överraskande stor nyhet här i Storbritannien. De flesta medier har rapporterat om besöket och bilder finns på flera förstasidor idag. Igår kväll toppade ”nyheten” till och med Daily Mails sajt som är en av världens mest välbesökta nyhetssajter. De skrev att Kate stal showen på middagen på det brittiska residenset med sin gyllene klänning och att prinsparet minglade med Alicia Vikander och Stellan Skarsgård.

Förutom middagen har det rapporterats mest om att prins William och Kate prövade på bandy i Vasaparken och att de i samband med det drack glögg ur en så kallad ”bandyportfölj”. Kate fick så klart ett alkoholfritt alternativ.

Men allt är inte frid och fröjd. Flera tabloider skriver om vreden Kates mössa väckte. Många twitter-användare upprördes av vad de trodde var en mössa med en rävpäls-boll. Det fick det brittiska hovet att gå ut med att det faktiskt rör sig om fuskpäls. Det uppmärksammas också att prins William och Kate säger att de har Ikea-möbler hemma, samt att Kate medverkar på samtliga programpunkter trots att hon är gravid i sjätte månaden.

Man kan säga att prinsparet är utskickade på en sorts charmoffensiv av den brittiska regeringen. Ända sedan Brexit-omröstningen för två år sedan har Storbritannien kämpat med att förbättra relationerna med EU-länder med ”mjuk diplomati”. Man vill sända ut budskapet att även om Storbritannien lämnar EU kommer man inte att lämna Europa.

Det brittiska kungahuset ses av ledande politiker som en unik diplomatisk tillgång då de är väldigt populära och välkända över hela världen. Efter Brexit-förhandlingarna har Kate och William till exempel besökt flera andra EU-länder som Frankrike, Polen och Tyskland. Även prins Charles och Camilla, samt prins Harry, har besökt flera EU-länder det senaste året.

Det är inte heller första gången kungafamiljen sänds ut på diplomatiska uppdrag. De som har sett andra säsongen av tv-serien ”The Crown” vet till exempel att drottning Elizabeth åkte till Ghana mitt under kalla kriget på 60-talet för att övertyga landets president att avsluta alla förbindelser med Sovjetunionen.

Drottning Victoria som regerade Storbritannien under stora delar av 1800-talet såg också till att gifta bort 8 av 9 barn med medlemmar ur andra europeiska kungahus för att få bra kontakter. Det innebär att prins William faktiskt är avlägset släkt med såväl den svenska, norska och danska kungafamiljen.

Här går det att se min medverkan i Morgonstudion. Jag är med från klockan 6.24