I Storbritannien har det uppstått en mindre rojalistisk kris och en debatt om äldres bilkörning den senaste veckan. Det efter att den 97-årige prins Philip, som alltså är gift med drottning Elizabeth, krocka med sin bil.

Det var förra torsdagen som Prins Philip var ute och körde själv i sin bil utanför drottningens gods Sandringham i östra England. Enligt uppgifter ska prinsen ha blivit bländad av solen och därefter krockat med en annan bil där det satt två kvinnor och en bebis. Trots att hans bil välte klarade sig prins Philip mirakulöst nog helt utan skador. Även bebisen klarade sig oskadd, medan de två kvinnorna fick lindrigare skador.

Bara två dagar senare fotades prins Philip i en sprillans ny bil som han körde i utan bälte, något som är olagligt i Storbritannien. Dagen innan dess fotades även drottning Elizabeth bälte när hon körde sin bil på en allmän väg. Många tycker att kungaparets beteende efter olyckan har varit både tondövt och arrogant.

Det medierapporteringen handlat om de senaste dagarna är kungahusets klumpiga hantering av olyckan. Det tog flera dagar innan hovet hörde av sig till dom skadade kvinnorna med en lyckoönskning från drottningen. Men de har fortfarande inte hört något från prins Philip som var den som körde bilen. Enligt flera av tabloiderna är det ingen i hovet som vågar säga emot prins Philip, som är känd för att vara väldigt självständig.

Polisen säger att de ska utreda händelsen och vidta lämpliga åtgärder. Vad det innebär är lite oklart. Hovet vill inte uttala sig alls om Prins Philip har blivit förhörd eller om olyckan över huvud taget. Det diskuteras om polisen kommer be prins Philip att frivilligt ge upp sitt körkort. Om han inte vill det, är det nog bara drottningen som kan sätta stopp för hans fortsatta bilfärder.

Prins Philip är hela 97 år gammal och många ifrågasätter hur säkert det är att en snart 100-årig man sitter bakom ratten. I Storbritannien finns det till skillnad från många andra länder ingen övre åldergräns för körkort. Är man över 70 år måste man i och för sig söka om sitt körkort var tredje år. Men det krävs ett läkarintyg för att bli av med körkortet. Debatten som blossat upp handlar om det ska vara svårare för äldre personer att behålla sitt körkort.

Dagarna efter olyckan och i helgen konkurrerade helt klart olyckan i medieutrymme med Brexit. Åtminstone i tabloiderna. Men igår presenterade Theresa May sin plan B när det gäller fortsättningen för Brexit-utträdet. Trots att hennes framtagna avtal röstades ned med rekordsiffror förra veckan, presenterade hon i stort sett samma avtal igen. Nästa tisdag ska underhuset återigen rösta om hennes avtal. Så vi får se om det går bättre denna gång.

Även när det gäller Brexit pratas det om betydelsen av ålder. I folkomröstningen 2016 var det överlag de äldre som röstade för Brexit, medan de yngre överlag ville stanna kvar i EU. Under de 2,5 åren som gått sedan dess har många av de äldre väljarna dött, medan det har tillkommit över en miljon nya väljare som fyllt 18 år. Vissa tror att den nu har skett ett demografiskt skifte och att valresultatet därför skulle se annorlunda ut om samma folkomröstning hölls idag.