I söndags kväll fördes Boris Johnson till St Thomas hospital i centrala London i vad som sades vara en försiktighetsåtgärd. Tio dagar tidigare hade premiärministern konstaterats smittad med Covid19. Då den ihållande febern och hostan inte försvunnit, råddes han av sin läkare att söka sjukvård. Enligt 10 Downing Street spenderade han en ”bekväm” natt på sjukhuset. Premiärministern twittrade själv under måndagseftermiddagen att han var vid ”gott mod”. Trots att läget verkade vara stabilt var det ändå extraordinärt att ledaren för en av världens mäktigaste länder vårdades på sjukhus. Jag skulle därför vara med live i Aktuellt för att berätta om det senaste.

Min live är inplanerad ganska långt bak i sändningen. Det finns andra nyheter den här dagen som anses viktigare. Som brukligt kopplar jag upp mig själv tio minuter innan medverkan. Jag testar ljud och bild med kontrollrummet. Allt känns under kontroll när redaktören plötsligt börjar prata med mig i hörluren.

– Jonas, har du koll på att Boris Johnson har förts till intensiven? Det kom en flash om det precis…

– Ursäkta, va? Nej, det har jag inte koll på. När kom den flashen?

– Den kom precis nu. Har du möjlighet att kolla upp det? Du ska vara med om sju minuter….

Jag börjar snabbt kolla runt på de brittiska nyhetssajterna på mobilen. BBC, Sky News, The Guardian, Mail Online, The Times. Ingen av dem skriver något om att Boris Johnsons tillstånd har försämrats. Till saken hör att rysk media tidigare under dagen sagt att premiärministern ligger i respirator. Något som bestämt har förnekats från 10 Downing Street.

– Jonas, hör du mig? Du ska vara med om fem minuter. Har du läst något om att Boris Johnson vårdas på intensiven?

– Eh, nej. Jag har kollat alla de stora brittiska nyhetssajterna. Ingen skriver om det här. Vad är källan?

– Det kom en nyhetsflash från Reuters som säger att BBC är källan.

Reuters sajt är överbelastad och går inte att komma in på. Jag går in och kollar BBC igen. Där står fortfarande inget. Kan jag säga att den brittiska premiärministern vårdas på intensiven utan att ha läst det någonstans själv? Nej, det kan jag inte. Jag måste kunna hänvisa till något mer än en redaktör i mitt öra. Jag scrollar återigen snabbt runt på de brittiska sajterna, sedan går jag in på Aftonbladets sajt som har nyheten som ”senaste nytt”. Det känns ändå fel att hänvisa till svenska medier i detta läge.

– Jonas, du ska strax vara med i sändning. Har du läst på om det senaste?

– Ja, jag har sett det på svenska nyhetssajter, men fortfarande inte på några engelska sajter…

– Okej, du har fortfarande en liten stund på dig…

Jag kollar Twitter. Något jag kanske borde ha börjat med. BBC:s politiska reporter Laura Kuenssberg har retweetat ett pressmeddelande från 10 Downing Street. Det står att Boris Johnsons hälsa försämrats under eftermiddagen och han har därför har flyttats till intensivvårdsavdelningen. Han har tillfälligt lämnat över ansvaret att leda landet till utrikesminister Dominic Raab.

– Jonas, pass på. Du ska alldeles strax vara med. Har du läst på något?

– Ja, jag har nu sett pressmeddelandet från 10 Downing Street på Twitter…

Det plötsliga adrenalinpåslaget har gjort mig torr i munnen. Jag tar en klunk vatten ur min medhavda flaska medan jag hör i örat hur programledarna avslutar studiosamtalet med Sveriges Radios Tysklandskorrespondent Caroline Salzinger.

– Och då ska vi istället gå direkt till London och vår reporter Jonas Sverin som finns där. Jonas, det kommer dramatiska nyheter nu från London som handlar om Boris Johnson, berätta…