I maj 2007 försvann den treåriga Madeleine McCann spårlöst från familjens semesterlägenhet i Portugal medan hennes föräldrar åt middag på en restaurang strax intill tillsammans med några vänner. Efter 13 år har polisen nu en ny huvudmisstänkt. En tysk man som redan sitter i fängelse dömd för våldtäkt. Lösningen till fallet skulle kunna vara inom räckhåll.

Efter många turer, där bland annat Madeleine McCanns föräldrar misstänktes för bortförandet av sin dotter, lade portugisisk polis ned ärendet 2008. Engelsk polis återupptog utredningen 2011 och har sedan dess lagt ned nästan 150 miljoner kronor för att lösa fallet. Det om något visar hur högt prioriterat ärendet varit från högsta ort.

Nyheten om att tysk polis tror att de har hittat gärningsmannen har fått ett helt enormt genomslag i Storbritannien och har toppat alla nyhetssajter sen den kom i onsdags. Den har puttat ner alla nyheter om Corona och Black Lives Matter och dominerar nu nyheterna helt under våren. De flesta är överens om att det ser ut som att tysk polis har gjort ett stort genombrott och att man nu verkar vara närmare en lösning än vad man varit någon gång tidigare under utredningen.

Tysk polis utgår från att Madeleine McCann är död och utreder det hela som misstänkt mord, medan brittisk polis fortfarande utreder det som att hon är försvunnen och alltså kan vara vid liv. Tillsammans med portugisisk polis försöker de nu hitta bindande bevis mot den misstänkta mannen.

De är framförallt ute efter information om ett telefonnummer som den misstänkta mannen ringt samma kväll som Madeleine McCann försvann. De vill veta vem numret tillhör, då denna person kan vara ett nyckelvittne. De har även släppt bilder på två bilar som mannen använt och hoppas att bilderna ska väcka minnen till liv. Om någon kan ge information som leder till åtal, utlovas en belöning på 20 000 euro.  Bara under gårdagen hade 270 personer hört av sig med uppgifter till engelsk polis som de tror kan vara till nytta.

Madeleine McCanns öde har verkligen engagerat hela Storbritannien genom åren. Det har skrivits 1000-tals artiklar om hennes försvinnande, gjorts tv-serier och skrivits böcker. Jag har bott i London till och från sedan 2009 och under de här åren har hennes fall varit något det återkommande rapporteras om. Det har ständigt varit nya teorier om vad som har hänt, om eventuellt nya misstänkta och kommit vittnesmål från folk som säger sig ha sett Madeleine McCann runt om i hela världen. ag skulle nästan vilja jämföra det med Palme-utredningen i Sverige, som också är ständig aktuell i media genom alla år.

Hennes föräldrar har varit väldigt offentliga genom åren. Något de också har fått kritik för. De har synts i media, träffat påven, blivit intervjuade av Oprah Winfrey och har skrivit en bok om försvinnandet. I ett gemensamt uttalande tackar föräldrarna polisen för att de fortsätter utredningen. De säger att de fortfarande hoppas att deras dotter ska hittas levande. Men oavsett utgång vill de veta vad som har hänt för att kunna gå vidare.