I England hyllas just nu en fotbollsspelare som nationalhjälte, men inte för sina prestationer på fotbollsplan utan för sina insatser utanför.  I veckan blev Manchester United-stjärnan Marcus Rashford plötsligt en spelare i brittisk politik. Genom ett öppet brev fick han regeringen att göra en u-sväng och lova gratis mat till barn från ekonomiskt utsatta familjer under sommarlovet.

Marcus Rashford är en av de största stjärnorna i Premier League just nu. Här om veckan var han också med på en lista där han utsågs den femte mest värdefulla spelaren i Europa. Han är 22 år gammal och har spelat för Manchester United sedan han var bara 7 år gammal. Han spelar också för det engelska landslaget och har trots sin unga ålder redan varit med i både fotbolls-EM och fotbolls-VM.

Han har också själv växt upp med en ensamstående mamma och familjen hade det knapert under uppväxten. Marcus Rashford har berättat att hans mamma inte alltid hade råd att ge barnen mat utan de fick ofta förlita sig på soppkök och kompisars familjer. Han vet alltså själv hur det är att gå runt hungrig som barn.

Att han valde att engagera sig politiskt var inte helt oväntat. Marcus Rashford har flera gånger sagt att han vill ge tillbaka till samhället, eftersom han själv hr haft en väldigt tuff uppväxt. Sedan Corona-pandemin bröt ut i mars och det har varit lockdown i England har han dessutom engagerat sig i en välgörenhetskampanj för att samla in pengar till matpaket till utsatta familjer. Här om veckan hade han lyckats få ihop runt 250 miljoner kronor på bara tre månader.

Värt att veta i sammanhanget är att inte alla barn i England har rätt till fri skollunch, utan bara de mest utsatta där hushållets totala inkomst ska vara ungefär 90 000 kronor per år innan bidrag. I England har ungefär 15 procent av alla elever i statliga skolor rätt till fri skollunch, det motsvarar ungefär 1,3 miljoner barn. Under Corona-pandemin har de hushållen fått en värdecheck som motsvarar ungefär 200 kronor (£15) per barn och vecka som ska gå till mat.

Tidigare sade regeringen att de inte hade råd att att ge dessa familjer matcheckar även under sommarlovet. Men eftersom detta år är väldigt speciellt i och med Corona-pandemin hade Skottland och Wales redan frångått protokollet och meddelat att de skulle fortsätta dela ut matcheckar. Marcus Rashford publicerade sitt öppna brev i måndags och det fick ett enormt genomslag. Efter det tog det bara ett dygn innan Boris Johnson och regeringen gjorde en total u-sväng i frågan.

Marcus Rashford är ung, omtyckt och välartikulerad. Många engelsmän blev nog chockade över att höra att det går runt hungriga barn i England eftersom vissa familjer inte har råd att köpa mat till dem. Att Labour skulle vara för fria skolluncher var kanske ingen överraskning, men när även flera parlamentsledamöter i Tories öppet krävde en kovändning, blev situationen till slut ohållbar för Boris Johnson.

Marcus Rashford hyllas nu som en hjälte från alla håll. Igår gjorde tidningarna så klart en hel del fotbollsreferenser och skrev att Marcus Rashford gjort 1-0 mot Boris Johnson. En av tabloiderna skrev till och med att de ville se Marcus Rashford som premiärminister och undrade om han även kunde lösa Corona-krisen och de pågående Brexit-förhandlingarna.

Historiskt sett har det inte varit så vanligt att Premier League-spelare engagerat sig politisk, även om en hel del fotbollsspelare har engagerat sig i olika välgörenhetsprojekt. Men de senaste åren har det kommit en ny mer politisk aktiv generation av fotbollsspelare i England. Marcus Rashford säger själv att han blev inspirerad av Manchester City-spelaren Raheem Sterling som talat ut om problemen med rasism inom fotbollen och som också engagerat sig i Black Lives Matter-rörelsen.

Marcus Rashford säger att han kommer att fortsätta kämpa så länge det finns hungriga barn i England för att familjer inte har råd att köpa mat. Men han säger samtidigt att det här inte har något med partipolitik att göra, utan är något som alla borde kunna ställa sig bakom oavsett partifärg.